Heemstede Berkenrode Combinatie

Wist u dat er op het landgoed Berkenrode een voetbalclub gevestigd was?

De Rooms Katholieke Sportvereniging Heemstede Berkenrode Combinatie (HBC) aan de Cruquiusweg is een voetbalclub van puur Heemsteedse oorsprong. HBC dateert van 1917, via voorloper Voetbal Vereniging Heemstede.

VV ‘Heemstede’, opgericht in 1902, speelde eerst op een terrein bij het Molentje van Groenendaal en daarna op een veldje aan de Meerweg. VV Heemstede moest in 1917 (tijdens de WOII) vanwege een teruglopend ledental noodgedwongen fuseren met de katholieke voetbalclub Berkenrode. De katholieke voetbalclub Berkenrode was opgericht in 1912. Door de fusie ontstond het nieuwe Heemstede Berkenrode Combinatie (HBC). HBC speelde tot 1943 aan de Herenweg op het terrein van landgoed Berkenrode. De Duitse bezetters eisten het terrein op en HBC trok in bij RCH aan de Sportparklaan. Tegenwoordig is de club gevestigd op het Sportpark de Toekomst, aan de Cruquiusweg in Heemstede

Nederland – Belgie op Berkenrode

scan0008

Foto uit 1935 met op de achtergrond boven het HBC-complex met links een deel van de tribune speelde H.B.C. Een hoogtepunt was de wedstrijd van r.k.Holland tegen r.k.België in 1935, die door de Nederlanders werd gewonnen met 6-2.

H.B.C. en Bomans

Toen vader Bomand eenmaal op Berkenrode woonde, werd hij automatisch supporter van HBC. Toen werden de wedstrijden nog gespeeld op het voetbalterrein tegenover de kerk. In 1952 schreef Godfried op verzoek van voetbalclub HBC zijn Berkenrode-herinneringen’ op, een mengsel van werkelijkheid maar vooral fantasie waarin allerlei namen voorkomen die in Heemstede algemeen bekend zijn, zoals Van Lennep, pastoor Van der Tuyn en als lokale sportvedettes Kortekaas, Drayer , Van der Horst en Arie [= ‘Houtje’ Martin].

Mr. Bomans over voetbalclub H.B.C. in parochieblad Berkenrode van october 1937.

Mr. Bomans over voetbalclub H.B.C. in parochieblad Berkenrode van oktober 1937.

HBC ‘de ere tribune’

Mr. Bomans was een groot supporter van de voetbalclub ‘Heemstede-Berkenrode-Combinatie’(HBC) en was met andere wereldlijke en vooral geestelijke autoriteiten regelmatig te vinden op de (ere)tribune van deze vereniging. Op de foto hieronder zijn de Kerkelijke en wereldlijke autoriteiten gebroederlijk beschut tegen de regen. Van de priesters noemen we slechts: plebaan Rikmanspoel, kapelaan Detemeyer van de Bavo-kathedraal en kapelaan M.C.Caarls van de kerk in de Jansstraat. Vooraan derde van links: gemeentesecretaris Swolfs, vierde: dr. Droog en vijfde/zesde; mr.J.B.Bomans en diens echtgenote.

12108210_1639638039637731_6471803732708040196_n

Bron: Hans Krol

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s