Handschoenenfirma Laimböck gevestigd op Berkenrode

Handschoenen firma Laimböck was gevestigd op Berkenrode

Handschoenenfirma Laimböck is lang verbonden geweest aan zowel Berkenrode, Klein Berkenrode als Oud Berkenroede.  De naam Laimböck is oorspronkelijk afkomstig uit Tirol. Laimböck is fabrikeur van met de hand vervaardigde kwaliteitshandschoenen. Laimböck bestaat sinds 1831 en heeft meer dan 200 verkooppunten in Nederland.

Vestigen van Laimböck op landhuis Berkenrode

Het bedrijf dat zich na de oorlog vestigde in landhuis Berkenrode, is het bekende handschoenen merk Laimböck. R. Laimbock en zijn familie huurde het landhuis sinds 1945 van mevrouw Olga Ernestine Henriëtte van Eeghen (weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin die van 1889-1939 leefde). Op Berkenrode werd een productie opgezet onder de naam: Joh. Laimböck Jr. Handschoenenindustrie NV. De bedrijfsleider bij de onderneming was de heer J.B.de Wolf. In die periode tot 1965 waren hier 150 medewerkers werkzaam. Men werkte ook veel vanuit huis, waar ook veel handschoenen destijds met de hand zijn afgewerkt. Zowel in Nederland als in België waren meer dan duizend thuiswerkers betrokken bij de productie.

Medewerkers in het bedrijf van Laimböck aan de Herenweg in Heemstede

Medewerkers in het bedrijf van Laimböck aan de Herenweg in Heemstede

Productie in landhuis Berkenrode

Aan de zuidgevel van het landhuis, de kamer op de oostzijde, waren geen ramen op het zuiden. Het was de mode in 1800 om geen zon in de kamer te laten komen, omdat het behang en de meubels dan zouden verschieten. In de periode dat Laimböck zich gevestigd had, was dit ook de ruimte waar het kantoor zich bevond. Uiteindelijk zijn de ramen wel in de zuidgevel in 1947 aangebracht. Op de eerste verdieping waren de naaiateliers van Laimböck en op de tweede verdieping de coupeur-, snij- en stansafdeling. De hal gaf, en nu nog steeds, het landhuis een prachtige entree.

De productie was tot 1979 voornamelijk op landhuis Berkenrode. De productie werd daarna overgebracht naar landen in oost Europa, omdat de loonkosten hoog waren vergeleken met daar.

Na het overlijden van J.B. de Wold had de heer Ruud Laimböck de leiding van het bedrijf overgenomen. Tevens werd er in de zeventiger jaren het assortiment van Laimböck uitgebreid met lederwaren, koffers en meer. Vanwege deze uitbreiding werd de naam van het bedrijf aangepast naar: Laimböck Handschoenen en Lederwaren NV.

De familie Laimböck en het personeel tijdens een jubileumviering op Berkenrode

De familie Laimböck en het personeel tijden een jubileumviering op Berkenrode

Uitsnede foto jubileum met in het midden de heer en mevrouw Laïmböck, links hoofdinspecteur van politie Berentsen en rechts gemeentesecretaris N.Vos van Heemstede

Uitsnede foto jubileum met in het midden de heer en mevrouw Laïmböck, links hoofdinspecteur van politie Berentsen en rechts gemeentesecretaris N.Vos van Heemstede

In 1985 is een Joint Venture handschoenen productie in Surabaja opgezet. Het gehele gerenoveerde machine-park werd vanuit Heemstede naar Indonesië verscheept. In 1984 heeft de heer Ruud Laimböck het pand aangekocht van de heer E.H. van Eeghen. En twee jaar later, in 1986, kreeg hij toestemming een nieuwbouw-vleugel te realiseren. Door de toegenomen handel had men onvoldoende ruimte voor het groeiende volume van de goederen op landhuis Berkenrode. De ontwerpen van deze uitbreiding, alsmede de interne latere renovatie van het hoofdhuis kwamen van het architectenbureau Piet Koster te Heemstede. Het bestaande koetshuis werd opgeknapt en ingericht als kantine. Deze werd geïntegreerd in de nieuwbouwvleugel.

Renovatie in de jaren 80 voor landhuis Berkenrode

Het hoofdhuis is in 1987 helemaal vernieuwd. Op de eerste verdieping zijn er diverse kantoren gerealiseerd. De lage zware houten zolderbalken op de tweede etage zijn vervangen door solide stalen staanders. Deze verandering zorgde voor meer ruimte en hoogte. Achter de zij-ingang is een lift gebouwd, waarmee men de eerste en de tweede etage kan bereiken. In 1988 was de tweede etage met eigen directe toegang via de lift gereed.

De tweede etage was niet meer nodig en werd aan de SC groep van de heer Landheer verhuurd. Burgemeester O. R. van den Bosch overhandigde in 1989 een oorkonde aan de firma Laimböck van ‘hofleverancier. Laimböck is tot op heden hofleverancier. Laimböck mocht al onder H.M. Koningin Moeder Emma en Koningin Wilhelmina de heraldieke wapens van ‘Hofleverancier’ voeren. De eerste etage werd in 1990 ook verhuurd aan de SC-groep.

In 1990 is ook de eerste etage aan de SC-Groep verhuurd. In 1991 werd door de directie besloten een alliantie aan te gaan met de Modana International Groep met als belangrijkste reden internationaal een sterkere positie te verkrijgen. Aldus werd in april 1992 Berkenrode na 46 jaar verlaten naar de bedrijfspanden van Modana in Hoofddorp. In 1992 heeft men het hoofdhuis geheel verhuurd aan de SC-Groep en nieuwbouw-vleugel aan de firma Schotte en Strijbis. In april 1997 heeft de heer Laimböck Berkenrode verkocht aan de heer Winnubst, die sedert 1995 onderhuurder van de SC-groep was.

Firma Laimböck anno nu

Laimböck is oorspronkelijk afkomstig uit het Oostenrijkse Tirol. De eerste winkel is opgericht in 1831 te Scheveningen. En nu bestaat Laimböck na een fusie met Modana tegenwoordig nog altijd, geroemd om de kwalitatief hoogwaardige handschoenen.

Na jarenlang domein van het exclusieve leerwarenatelier Laimböck Handschoenen geweest te zijn in landhuis Berkenrode, houdt nu o.a. de firma Nordex van directeur Michiel Winnubst kantoor in het gebouw dat de herinnering aan zowel de heerlijkheid Berkenrode als aan firma Laimböck levendig houdt.

De lastigste handschoenenmakers van Europa!

Artikel over Laimböck handschoenenmakers uit Geef Noord-Holland de ruimte, januari 1978.

Artikel over Laimböck handschoenenmakers uit Geef Noord-Holland de ruimte, januari 1978.

Vervolg van artikel over Laimböck uit Geef Noord-Holland de ruimte, januari 1978

Vervolg van artikel over Laimböck uit Geef Noord-Holland de ruimte, januari 1978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s